Skip to main content

Min slynga

Min morfars mormors far heter Magnus Thorstensson, och var torpare i Fälared, Fjärås i Halland. Någon gång under sin livstid täljde han en slynga, eller slynggaffel.  Kanske han själv, hans fru Anna Lena eller deras dotter Olivia gick och påtade snoddar med den på fälten, eller på en pall utanför torpet. Olivia gifte sig med Niklas Wennberg, och deras äldsta dotter, Anna Amalia, gifte sig med Carl Johan Abrahamsson, och ett av deras många barn var min morfar.

Slynggaffeln har sedan många år legat i den brudkista jag ärvde efter morfar, den tillhörde från början Malin Larsdotter som fick den 1849 när hon gifte sig med Anders Hansson. Det var Malins och Anders son Niklas som gifte sig med Olivia.
Slynggaffeln har legat i kistan tillsammans med en lapp min morfar skrivit om den:

Min morfar, som var spårvägare i Göteborg, hade ingen närmare koll på hur man använde den.
Idag, oktober 2012, har jag lärt mig att den heter slynga, eller slynggaffel. På engelska heter det lucet. Jag hittade en bloggpost på 365slöjd och därifrån en film som visa hur den ska användas:


Numera är alltså slyngan någonstans på 150 år gammal. Säkert legat i kistan i närmare 100 av de åren. 
Självklart började jag genast påta snodd med den, och det är en märklig, och fascinerande känsla att använda någonting som någon så långt bak i tiden, och så långt bak i släkten använt till exakt samma sak.
Den är ganska liten, passa nog bäst i en hand på en 11-12-åring eller så egentligen. Den är blank av slitage och har fått sig ett par törnar genom åren, men känns som den kommer hålla många år än. 
Undrar vad Olivia gjorde med den...

När jag läser min morfars noteringar undrar jag vad som egentligen hände med familjen. Magnus, f.1822, och Anna Lena, f. 1818 fick 1850 dottern Olivia.  Men Magnus flyttade sen till Tölö 1861, samtidigt som Olivia flyttade till Fjärås: "uppfostrades från 1861 hos Kyrkoherde Sjöblom i Fjärås". Vart mamma Anna Lena tog vägen förtäljs inte utom att hon dog 1882. Anna Lena var 4 år äldre än sin man - kanske inte det vanligaste på den tiden - och dessutom 32 år när hon fick Olivia. Av matchande träffar på Myheritage.com tror jag att de hade 6 barn (man måste ha Premiumkonto för att se fler detaljer), men kan inte läsa något om deras öden. Blev mamma sjuk? Skilde de sig? Blev någon tokig?  Sådana saker har min släktforskande morfar inte lyckats ta reda på.... Vem vet, kanske var slynggaffeln det enda Olivia hade som minne av sin far. 

Jag har redan åstadkommit flera decimeter snodd. I praktiken är det en 2-maskors i-cord, och beroende på garntjockleck kan man göra diverse dragsnoddar, dekorsnoddar eller till och med skosnören med hjälp av slyngan. Tror jag ska göra snören till mina converse. 
Comments

Popular posts from this blog

Jag har varit i New York!

Det var första gången så vi var där,  gick vi mest omkring med gamnacke och tittade på hur stort allting är. Och förundras över hur fort bilarna kör på avenyerna, och vad mycket folk det är. Inför resan var jag lite nojig på garnfronten. Dels - vad skulle jag ha för stickning med mig? Och skulle det bli något problem i säkerhetskontrollen med stickorna? Valde att ta med en Inspira jag stickade i växtfärgat garn jag köpte på Dalarö för ett tag sedan. Och det var faktiskt inga problem med att få med mig stickningen genom säkerhetskontrollen. Jag hade lämnat saxen i det incheckade bagaget men stickningen vill man ju ha med sig när man ska sitta på ett flygplan totalt 8 timmar. Vi mellanlandade i Reykjavik, men i vår avgångshall fanns det ingen shop med garn, annars hade jag börjat handla på mig massa Lett-lopi redan där. På Manhattan letade jag upp Purl Soho - har tidigare stickat ett par halsdukar från deras blogg PurlBee , så det var extra skoj att kika in där.  Fick med mig

Blomma till nyckelring

Jag skalade av onödiga saker som tyngde ner min nyckelring, men då blev den så tråkig och opersonlig. Och vad ska en garnjunkie göra om inte något virkat? :) Jag har använt: Jasmine bomullsgarn, naturvitt (färg 020), skärt (216), och svart (018). Virknål 3 mm En vanlig nyckelring Förkortningar: fm = fast maska lm = luftmaska sm = smygmaska hst = halvstolpe st = stolpe Varv 1: Virka fm tätt runt nyckelringen. Avsluta med tillräckligt många luftmaskor för att ringen sedan ska kunna hänga bekvämt från nyckelknippan den ska sitta fast på, och fäst i ringen. Varv 2: Byt färg, börja där du fäste luftmasketampen, och virka som följer: *1 sm, 1 fm. Därefter 1 hst, 1st, 1 hst i samma maska.* Repetera från *. Fäst vid tampen. Varv 3: Byt färg. Virka 1 fm i varje maska, utom i sm  i varvet innan, där virkar du en sm. Fäst garnet ordentligt. Tadah!

#garnjunkiestelja pt 1

Today I ordered yarn for my  Telja , thats been simmering in my mind for years.  I will knit it in Lettlopi, one of my, if not the favourite yarns.  Main colours will be Grey heather  and white   with Royal Fuchsia, Spring green heather, Violet heather and Fjord Blue to pick from for the coloured "jewels" of the patterned part.