Min slynga

Min morfars mormors far heter Magnus Thorstensson, och var torpare i Fälared, Fjärås i Halland. Någon gång under sin livstid täljde han en slynga, eller slynggaffel.  Kanske han själv, hans fru Anna Lena eller deras dotter Olivia gick och påtade snoddar med den på fälten, eller på en pall utanför torpet. Olivia gifte sig med Niklas Wennberg, och deras äldsta dotter, Anna Amalia, gifte sig med Carl Johan Abrahamsson, och ett av deras många barn var min morfar.

Slynggaffeln har sedan många år legat i den brudkista jag ärvde efter morfar, den tillhörde från början Malin Larsdotter som fick den 1849 när hon gifte sig med Anders Hansson. Det var Malins och Anders son Niklas som gifte sig med Olivia.
Slynggaffeln har legat i kistan tillsammans med en lapp min morfar skrivit om den:

Min morfar, som var spårvägare i Göteborg, hade ingen närmare koll på hur man använde den.
Idag, oktober 2012, har jag lärt mig att den heter slynga, eller slynggaffel. På engelska heter det lucet. Jag hittade en bloggpost på 365slöjd och därifrån en film som visa hur den ska användas:


Numera är alltså slyngan någonstans på 150 år gammal. Säkert legat i kistan i närmare 100 av de åren. 
Självklart började jag genast påta snodd med den, och det är en märklig, och fascinerande känsla att använda någonting som någon så långt bak i tiden, och så långt bak i släkten använt till exakt samma sak.
Den är ganska liten, passa nog bäst i en hand på en 11-12-åring eller så egentligen. Den är blank av slitage och har fått sig ett par törnar genom åren, men känns som den kommer hålla många år än. 
Undrar vad Olivia gjorde med den...

När jag läser min morfars noteringar undrar jag vad som egentligen hände med familjen. Magnus, f.1822, och Anna Lena, f. 1818 fick 1850 dottern Olivia.  Men Magnus flyttade sen till Tölö 1861, samtidigt som Olivia flyttade till Fjärås: "uppfostrades från 1861 hos Kyrkoherde Sjöblom i Fjärås". Vart mamma Anna Lena tog vägen förtäljs inte utom att hon dog 1882. Anna Lena var 4 år äldre än sin man - kanske inte det vanligaste på den tiden - och dessutom 32 år när hon fick Olivia. Av matchande träffar på Myheritage.com tror jag att de hade 6 barn (man måste ha Premiumkonto för att se fler detaljer), men kan inte läsa något om deras öden. Blev mamma sjuk? Skilde de sig? Blev någon tokig?  Sådana saker har min släktforskande morfar inte lyckats ta reda på.... Vem vet, kanske var slynggaffeln det enda Olivia hade som minne av sin far. 

Jag har redan åstadkommit flera decimeter snodd. I praktiken är det en 2-maskors i-cord, och beroende på garntjockleck kan man göra diverse dragsnoddar, dekorsnoddar eller till och med skosnören med hjälp av slyngan. Tror jag ska göra snören till mina converse. 
Comments

Popular posts from this blog

Jag har varit i New York!

#garnjunkiestelja pt 1

Snygga kanter